alergologijaivalergologijaiiialergologijaiialergologijai

Alergologija

Prof. Roje je bila  član Izvršnog odbora ORL sekcije  Europske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju i suradnik je u izradi smjernica i istraživanja iz područja alergijskih bolesti gornjih dišnih putova. Osim službenih stavova i smjernica možete dobiti informacije o alternativnim oblicima liječenja (fitoterapija, fototerapija).

Najnovija metoda liječenja alergijskog rinitisa

Rhinolight – (tzv. biolaser)

Alergijske bolesti imaju karakter moderne epidemije. Više od 20% svjetske populacije boluje od alergijskog rinitisa (AR), astme ili atopijskog dermatitisa.

Iako lako prepoznatljiva bolest, AR u velikom broju slučajeva ostaje nedijagnosticiran i neliječen. Kaže se da je AR “siroče” među “velikim” alergijskim bolestima (astma, urtikarija), jer se njegovi simptomi u odnosu na simptome donjih dišnih putova i kožne simptome doimaju najmanje značajnim. Iako su nam na raspolaganju efikasni lijekovi čija je učinkovitost i sigurnost ispitana brojnim kliničkim istraživanjima, rezultati liječenja često izostaju. Razloge za to treba tražiti u nedovoljnoj informiranosti bolesnika i liječnika o sigurnosti i efikasnosti pojedinih lijekova što rezultira smanjenom suradljivošću i neuspjehom liječenja. Zato Vam želim skrenuti pozornost na brojne jednostavne i jeftine postupke i pripravke koje možete koristiti bez straha i bez predrasuda u Vašoj borbi protiv simptoma alergijskog rinitisa pri čemu nikako ne smijete zanemariti osnovnu preporučenu terapiju.

No da biste lakše razumjeli kako ga liječiti, morate razumjeti što je alergijski rinitis i kako ga prepoznati. Odavno je poznato da je prava informacija najsigurniji put do uspjeha. Stoga odvojite 15-ak minuta svog vremena, proučite „neprijatelja“ da biste ga mogli svladati. Za dodatne savjete prolistajte naš priručnik “Reci ne alergijama“.

Posebnost u liječenju pruža tzv. biolaser točnije fototerapija alergijskog rinitisa.

Rhinolight- najnovija metoda liječenja alergijskog rinitisa (tzv. biolaser)

Pacijentima koji boluju od alergijskog rinitisa (sezonskog ili cjelogodišnjeg) može se ponuditi ovaj oblik liječenja ukoliko nisu klasičnom terapijom postigli kontrolu simptoma ili jednostavno izbjegavaju uzimati propisanu terapiju zbog straha od nuspojava. Mogu ga koristiti i trudnice i dojilje te djeca starija od 14 godina.

Kontraindikacije:

  • akutne upalne bolesti nosa i sinusa
  • tumorske bolesti nosa, sinusa i nosnog ždrijela
  • melanom u obitelji ili u osobnoj anamnezi

Nuspojave:

  • suhoća nosne sluznice koja se uspješno tretira gelovima s hijaluronskom kiselinom ili biljnim uljima

Kako se provodi:

Liječenje sezonskog alergijskog rinitisa započinje s pojavom inkriminiranog inhalacijskog alergena u zraku (pratiti peludni kalendar i slušati bioprognozu) i traje dva tjedna. Svaki drugi dan se primjenjuje osvjetljavanje najprije po 2 minute u svaku nosnicu što se sukcesivno produljuje za 15 sekundi do ukupno 3 minute.  U cjelogodišnjem alergijskom rinitisu liječenje započinje u zimskim mjesecima i traje 6 tjedana. Prvi tjedan svaki drugi dan, a onda još 5 tjedana jednom tjedno.