Priručnik koji trebate imati

Priručnik za roditelje
knjiga_1_122817.PNG

Poklanjamo vam i 7 super-popularnih priručnika za roditelje prof.dr.sc. Željke Roje “Alergije”, “Mama, idem na operaciju krajnika”, “Mama, boli me uho”, “Mama, začepljen mi je nos”, “Gripa ili alergija, pitanje je sad” i “Grlobolja u svakodnevnom životu”, u kojima možete na vrlo jednostavan način saznati sve što vas zanima o operaciji krajnika, bolovima uha, alergijama i problemima vezanima za začepljen nos. Samo kliknite na sličicu priručnika i on će vam se otvoriti u novom prozoru.

Ne prođe ni jedan dan u godini a da se netko od prijatelja, rodbine ili poznanika ne potuži da ima problema s alergijama ma što to značilo. Ponekad Vam izgleda da je cijeli svijet alergičan na nešto? Uistinu, alergijske bolesti imaju karakter moderne epidemije i prema prognozama Svjetske zdravstvene organizacije do 2020. svako drugo dijete bit će na nešto alergično. Činjenice su to koje zabrinjavaju iako se radi o bolestima koje ne ugrožavaju život, ali značajno narušavaju kvalitetu življenja.

 

Nepčane tonzile („angine“) i treći krajnik (treća mandula) dio su Waldeyerova prstena koji funkcionira poput imunosnog stražara na mjestu ulaska mikroorganizama u naše tijelo.

Jedan od najčešćih razloga posjeta pedijatru i/ili otorinolaringologu upravo je uhobolja ili otalgija (lat. otalgia), koja kao po pravilu započinje naglo, nenajavljeno, obično vikendom, na ljetovanju ili zimovanju… Baš kad ste pomislili da je došlo vrijeme za zasluženi odmor, bolan plač djeteta znak je za uzbunu. Je li to stanje koje baš uvijek zahtijeva hitan odlazak liječniku te s pravom izaziva paniku i nesigurnost, pokušat ću Vam odgovoriti te pojasniti ukratko, jednostavno i nadam se korisno, za dobrobit Vaše djece, mojih malih prijatelja i bolesnika.

Što je to tako posebno u nosu i njegovoj funkciji što ga čini osobito važnim u svakodnevnom životu? Upravo ću Vam to pokušati pojasniti kroz ovu malu brošuricu kako biste razumjeli da nos predstavlja ulazna vrata u našu „ORL kućicu“.

 

Ovaj priručnik odgovara na brojna pitanja koja vas muče u svezi s grloboljom. Ako pažljivo čitate, mnogi će se prepoznati u nekoj od navedenih dijagnoza i stanja.
Uvjerit ćete se da je mnoštvo razloga za grlobolju, a bakterijske upale vrlo su mali dio sindroma grlobolje.

Stigla je zima. Nažalost hladniji dani nagovješćuju ne samo dolazak zimskih radosti i blagdana, već i epidemiju infekcija gornjih dišnih putova i to u prvom redu PREHLADE I GRIPE. Da biste bolje razumjeli razlike i sličnosti između prehlade, gripe i alergijskog rinitisa, pročitajte naš Priručnik i naoružajte se znanjem kako bismo svi zajedno postigli bolju kvalitetu življenja, poglavito u zimskim mjesecima.

 

Prehlada nije bauk! Racionalnim pristupom simptomima, poštujući osnovna pravila ponašanja i održavanja vlastitog zdravlja imat ćete puno veću šansu da ostanete zdravi i da nesmetano uživate u zimskim radostima.