otorinolaringologija-za-djecu-iizrojeotorinolaringologija-za-odrasleixotorinolaringologija-za-djecu-votorinolaringologija-za-djecu-iiiotorinolaringologija-za-djecu-izrojeii

Otorinolaringologija za djecu

Naši najdraži pacijenti su djeca. Zato je ORL ordinacija uređena tako da djeci bude ugodna, zabavna i da ne izaziva strah. Uniforma koju nosi prof. Roje nije „strašni bijeli mantil“ već često kombinacija boja  koja pobuđuje pozitivne emocije i olakšava kontakt s djetetom.

 

O dobroj „vibri“ svjedoče brojne zajedničke fotografije i crteži malih pacijentata od kojih su brojni nastali nakon operacije što nas posebno raduje.

Dakle, djeca nas se u načelu ne boje i volimo se trajno!

Nakon završenog pregleda dijete se može poigrati u dječjem kutiću, nešto nacrtati ili obojiti, a uradak će biti izložen na izložbenom panou.

otorinolaringologija-za-djecu-vi

Osim toga ponijet će sa sobom diplomu za hrabrost, i za slatki kraj priče pobrinut će se sveprisutni i obožavani KIKI bonboni.

otorinolaringologija-za-odraslevii

Ni rodtelji neće izaći iz ordinacije „praznih ruku“. Možete dobiti vrlo popularni priručnik prof. Roje MAMA, BOLI ME UHOMAMA, IDEM NA OPERACIJU KRAJNIKA i  MAMA, ZAČEPLJEN MI JE NOS,

s pregrštom korisnih savjeta.

Kako izgleda pregled djeteta?

Nema velike razlike u odnosu na odrasle.

Uvijek se trudimo djeci objasniti što ćemo raditi i ne lagati ih. Molim Vas, dragi roditelji nemojte im pričati —„Neće ti teta ništa raditi, samo ćemo pričati!“ To naprosto nije istina. Pregledat ćemo se, ali neće boljeti! Tako treba reći.

 • Pregled nosa

orl-pregled-i

 

 • Pregled ždrijela i usne šupljine

orl-pregled-ii

 

 • Pregled uha

orl-pregled-iii

 

 • pregled limfnih čvorova

pregled-limfnih-cvorova

 

 • Fiberendoskopija

fiberendoskopija-i
FIberendoskopija je ključna pretraga u dječjoj dobi, jer jedino pomoću nje možemo prikazati taj famozni treći krajnik. On je kao kugla limfnog tkiva koja se nalazi iza nosa. Zato djeca s velikim trećim krajnikom ne mogu disati na nos i govore nazalno, hrču, imaju zastoje u disanju!

Pogledajte profilnu shemu gdje se nalazi treći krajnik!

treci-krajnik

Ako pažljivo promotrite shemu bit će Vam jasno da se na „običnom“ pregledu (kaži AAAAA!) mogu vidjeti samo nepčane tonzile, a nikako se ne može vidjeti treći krajnik.

Pogledajte to i na fotografiji:

orofaringoskopski-pregled
Orofaringoskopski pregled špatulom. Nepčane tonzile se uistinu dobro vide, zar ne? Treći krajnik se ne vidi! Kako bi se vidio kad je iza nosa?!

Danas je endoskopija fleksibilnom optikom zlatni standard u dijagnostici bolesti nosa i nosnog dijela ždrijela u kojem se nalazi treći krajnik. Pretraga je bezbolna, kratko traje i uspijeva se adekvatno izvesti u gotovo 95% djece. Ne može se napraviti prisilno i ukoliko dijete ne surađuje, plače, kašlje, trga se iz stolice za pregled. Stoga je adekvatna priprema od strane roditelja jako važna!

PRIPREMA ZA FIBERENDOSKOPIJU:
objasniti djetetu o kakvoj se pretrazi radi (pokažite mu našu sličicu!),
očistite mu nosić prije pregleda i stavite vazokonstrikcijske kapi u nos (Operil, Nazol, Benil, Olynth) 15- ak minuta pred pregled (nije nužno)
izvodi se bez lokalne anestezije osim u posebno osjetljivih pacijenata u kojih se može prethodno u nos postaviti vatica natopljena lokalnim anestetikom. Istraživanja pokazuju da je za djecu neugodniji osjećaj pečenja u nosu zbog anestetika i osjećaj utrnjenosti koji traje gotovo sat vremena uz suzenje očiju negoli sami pregled koji traje nekoliko sekundi.


Fiberendokopija nosa i nosnog dijela ždrijela (treći krajnik, ušća E. tuba); treći krajnik koji zatvara stražnji otvor nosa gotovo u cijelosti prikazan fiberendoskopom. Sve detalje o krajnicima i pregledu naći ćete u Priručniku „Mama, idem na operaciju krajnika!

Druga važna pretraga od rane dječje dobi je TIMPANOMETRIJA:

 

Timpanometrija je ključna pretraga u dijagnozi poremećaja izjednačavanja tlaka u srednjem uhu koje je najčešće rezultat povećanog trećeg krajnika i alergijskih bolesti nosa. Iznimno je korisna u dječjoj dobi u obradi sumnje na poremetnju sluha usljed sekretornog otitisa koji zahtijeva ponekad aktivni operacijski pristup: operaciju trećeg krajnika i postavljanje cjevčica u srednje uho.

Sekretorni otitis je najčešća kronična upalna bolest srednjeg uha i jedna od najčešćih dijagnoza u djece do 15 godina starosti. Predstavlja najčešći uzrok oštećenja sluha u predškolske djece. Učestalost se kreće od 15-40 % u djece predškolske dobi.

Brojni su sinonim pod kojim ga možete naći na internetu: katar srednjeg uha, tubotimpanalni katar, “glue ear”, “mucoid ear”, otitis media s efuzijom. Može zaostati nakon akutne upale srednjeg uha, ali može nastati tiho i polagano bez upozorenja u smislu upale, već samo dolazi do progresivnog oštećenja sluha.

U pozadini je kompromitirana funkcija E. cijevi dulje vrijeme i kao rezultat toga tekućina u srednjem uhu zaostaje mjesecima. /PAZITE, TO NIJE SMOLA! TA SE TEKUĆINA NALAZI IZA BUBNJIĆA!/

Tekućina je isprva vodenasta, ali kako vrijeme prolazi postaje sve gušća, gelatinozna i onemogućava normalnu pokretljivost slušnih koščica i time je oslabljen prijenos zvuka u unutarnje uho. Ako takvo stanje potraje, oko slušnih koščica i zglobova dolazi do stvaranja priraslica i trajnog oštećenja lanca prijenosa zvučnog signala u srednjem uhu, a da dijete nikada nije imalo akutnu upalu srednjeg uha. Najčešće se javlja u djece s velikim trećim krajnikom i u djece koja boluju od alergijskog rinitsa.

Osim za dijagnosticiranje bolesti jako je korisna za praćenje rezultata liječenja u razmacima od mjesec dana. Ukoliko dulje od tri mjeseca uz sve poduzete mjere konzervativnog liječenja i dalje u timpanogramu nema poboljšanja u nalazu, preporučuje se kirurško liječenje. Valja napomenuti da timpanometrija ne ispituje sluh djeteta već stanje unutar srednjeg uha (tlak, volumen, sadržaj u uhu, podatljivost bubnjića) koji posredno mogu dovesti do slabljenja sluha.

Nalaz Vašeg djeteta izgled će nekako ovako (kažu roditelji „Brojke i slova!“):

tablica-3

Opetovana krivulja B znak je da je potrebna intervencija!

 

 

Detalji Priručniku „Mama, boli me uho!

 

Tonska audiometrija (ispitivanje sluha)
Može se raditi u djece starije od 5 godina. Pogledajte na filmu:

 

 • Ispitivanje ravnoteže
 • “čišćenje nosa” u djece

Dojenčad i jako mala djeca ne znaju sama ispuhati nos pa je ponekad potrebna pomoć. To možete napraviti sami pomoću raznih pomagala na negativni tlak (usisivači) ili se možete prepustiti nama da to obavimo umjesto vas.

 • hitni pregledi radnim danim i vikendom

Taman kad ste pomislili da je došlo vrijeme za zasluženi odmor, bolan plač djeteta znak je za uzbunu. Je li to upala uha, grla ili nešto treće? Nazovite nas od 8 – 20 sati i jednostavan pregled otkrit će u čemu je problem.

 • pulsna oksimetrija

pulsna-oksimetrija

 • inhalacije

inhalacije

 • uzimanje briseva uha, nosa i grla
 • konzultacije

Možda jednostavno imate veliki broj nerazumljivih nalaza ili Vam treba savjet ili drugo mišljenje – za to služi konzultacija.

knjiga