beautiful-dandelion-wallpaper-e1444115060623

Sezona alergije i prehlade

Jesen i zima predstavljaju vrijeme alergija i prehlada. Svi su ili prehlađeni ili kišu, šmrcaju, kašlju…

“Razliku između alergije i prehlade najjednostavnije je vremenski ograničiti. Ako imate simptome prehlade duže od deset dana onda s pravom možete pretpostaviti da se radi o alergiji”, kazala je za Radio Dalmaciju prof.dr.sc Željka Roje. Alergijsko liječenje se svodi na primjenu tablete koje uzmemo jednom navečer ili onih famoznih sprejeva za nos kojih se svi boje a to su intranazalni kortikosteroidi.

Alergije su osim na proljeće jako česte upravo sada, u jesen. Ako uz alergiju imamo povišenu temperaturu, ako smo u općem lošem stanju, onda se u tu terapiju uključuje i antibiotik jer se radi o komplikaciji.
“Na alergijsku osnovu sluznice nakalemila se bakterijska infekcija i to je zapravo vrlo često kod osoba koje imaju alergijski rinitis”, kazala je Roje i naglasila “Bez obzira radi li se o djeci ili odraslima imaju puno češće upale gornjih dišnih putova koje su sklonije komplikacijama i dulje traju”.

Osobe koje su alergične na nešto što leti vani po zraku, na polene ambrozije i crkvine trebaju pratiti peludni kalendar i koncentraciju peludnih zrnaca u zraku. Kada dođete kući, obavezno se istuširajte i skinite sa sebe odjeću koju ste nosili vani. Velika količina alergena uhvati se za kosu, kožu i odjeću i nastavljaju djelovati iako ste u zatvorenom prostoru.

Liječite se i vodite računa o alergijama jer tako ćete spriječili pojavu pravih bakterijskih upala gornjih dišnih putova, odnosno bronhitisa i astme.

Izvor: Radio Dalmacija

Tags:
Categories:

Posted by admin

roje-zeljka-in-magazin--ljepota
slide9
zeljka_roje_03
Zroje
doctor-1228627_960_720
rotary-11
ORL Zeljka Roje (1)
poremecaj-sluha-header
ZeljkarojeTVJADRAN
ZeljkarojeHRT

1 Comments

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave your comment

Please enter comment.
Please enter your name.
Please enter your email address.
Please enter a valid email address.